Opublikowany przez: monika.g 2018-12-04 00:31:53
Autor zdjęcia/źródło: dodatki do kawy, przyprawy do kawy @ pixabay.com
Nie chodzi tu o przesłodzone syropy do kawy, ale o źródło witamin, energii i cennych właściwości prozdrowotnych jakim są przyprawy. Takie dodatki do kawy wzbogacą jej smak, nadadzą specyficzny aromat i rozgrzeją w chłodne, jesienne dni. Dodatkowo wspomogą odporność, krążenie i przemianę materii. Wystarczy wsypać niedużą ilość (np. płaską łyżeczkę lub szczyptę) wybranej przyprawy w proszku do filiżanki czy kubka kawy i zaparzyć. Możesz dodawać je pojedynczo lub połączyć kilka przypraw w jednym kubku kawy. Pamiętaj tylko wtedy o zmniejszeniu ilości każdej z nich.
Jest on silnym przeciwutleniaczem to znaczy, że zwalcza wolne rodniki, które mogą być przyczyną raka. Ma więc właściwości przeciwnowotworowe, a dodatkowo chroni nasze serce, ponieważ usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego. Rozgrzewa i pięknie pachnie przywodząc na myśl domową szarlotkę mamy i zapach świąt Bożego Narodzenia. Już samo to wystarczy, aby polubić ten dodatek do kawy.
Dodaje nieco ostrości kawie. Wspomaga odporność, działa przeciwzapalnie, dzięki czemu pomaga zwalczyć infekcję. Jest też idealnym środkiem na nudności, dobrze wiedzą o tym kobiety w ciąży i osoby z chorobą lokomocyjną. Wspomaga on również trawienie, działa rozkurczowo łagodząc wzdęcia i bóle miesiączkowe. Rozgrzewa, usprawnia krążenie krwi i dzięki temu jest także idealnym afrodyzjakiem.
Ta intensywnie żółta przyprawa świetnie wspomaga trawienie, polepsza bowiem pracę wątroby, leczy wrzody i łagodzi stany zapalne. Jest także silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Aby zwiększyć właściwości zdrowotne kurkumy należy spożywać ją w połączeniu z czarnym pieprzem. Wystarczy dodać szczyptę do kawy, dzięki temu wzbogacisz smak napoju.
Zaostrz smak mocnej kawy wyrazistą nutą chili. Wystarczy szczypta sproszkowanego chili, lepiej nie przesadzać, bo efekt będzie zbyt intensywny i zniweluje zupełnie smak kawy. Już niewielka ilość chili działa korzystnie na serce, poprawia krążenie krwi, działa też przeciwzakrzepowo i obniża poziom cholesterolu. Chili oczyszcza drogi oddechowe w czasie infekcji. Poza tym pikantne przyprawy takie jak chili przyspieszają przemianę materii i spalanie kalorii, dzięki czemu wspomagają odchudzanie. Dodatkowo chili wyzwala wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Same korzyści i jak tu nie wypić takiej kawy.
Kardamon to aromatyczna przyprawa o ostrym, korzennym smaku i cytrynowym zapachu. Skutecznie leczy dolegliwości układu pokarmowego takie jak bóle brzucha, biegunka, zaparcie. Wspomaga odporność, łagodzi infekcje dróg oddechowych oraz kaszel, udrażnia nos i zatoki. Podobnie jak chili przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu wspomaga odchudzanie. Oczyszcza również organizm z toksyn i odświeża oddech. W medycynie naturalnej stosowany jest także jako afrodyzjak. Kawa z tym dodatkiem będzie wyrazista i aromatyczna. Uważaj jednak z ilością, zacznij od szczypty na czubku łyżeczki, a jeśli okaże się, że smak jest dla Ciebie za słaby stopniowo zwiększaj ilość.
To bogactwo antyoksydantów. Zawiera także wiele cennych składników mineralnych takich jak żelazo i magnez, które kawa wypłukuje, warto je więc w ten sposób uzupełnić. Kakao wspomaga również pracę serca, obniża ciśnienie krwi, redukuje stres i zmęczenie, działa antydepresyjnie, poprawia nastrój. Zawsze stosuj surowe kakao (nie rozpuszczalne czy granulowane), bo tylko ono posiada wymienione wyżej właściwości. Rozprowadź je najpierw w niewielkiej ilości wody lub mleka tak, żeby nie miało grudek, a następnie dolej do zaparzonej wcześniej kawy.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.