Tran jest pełen witamin A, D i kwasów omega-3.Kiedyś tran był dostępny tylko w płynie, teraz można kupić go także w kapsułkach. Na rynku pojawił się nawet tran o smaku cytrynowym lub wieloowocowym – wszystko po to, byśmy chętniej go przyjmowali.
80 procent Polaków cierpi na brak witaminy D. W tranie jest jej pełno – zachęca dietetyczka Agnieszka Arendraczyk (42 l.). – Tran warto pić codziennie od połowy września do połowy maja, czyli w okresie, kiedy jest mało słońca – dodaje. Wystarczy jedna tabletka lub łyżeczka dziennie, żebyśmy poczuli poprawę. Ile kosztuje tran? Za tabletki, czy płyn który nam starczy na miesiąc zapłacimy od 20, nawet do 50 złotych.
Na to dobry jest tran:
Poprawia wzrok
Witamina A, która jest w tranie, zapobiega kurzej ślepocie, stanom zapalnym spojówek i rogówki oka.
Wzmacnia zęby
Witamina D pomaga przyswajać wapń i mineralizuje szkliwo. Witamina A natomiast zapobiega próchnicy i działa bakteriobójczo.
Obniża cholesterol
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 regulują poziom cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Tran wpływa też korzystnie na przemianę tłuszczów u osób z cukrzycą typu 2 i pomaga walczyć z nadwagą.
Podnosi odporność
Znajduje się w nim witamina A, która ma wpływ na układ imunologiczny. Za działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne odpowiadają także nienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie wyjątkowo wartościowe kwasy omega-3.
Pomaga przy krzywicy
Choroba występująca u dzieci, najczęściej pomiędzy 2 miesiącem a 3 rokiem życia, jest spowodowana niedoborem witaminy D, której w tranie jest bardzo dużo. Olej pobudza procesy regeneracji wszystkich tkanek - w tym chrzęstnej i nabłonkowej.
Źródło-Fakt.pl
A czy Wy i Wasze dzieci pijecie tran?