Witam,
jakiś czas temu, w jednym z programów śniadaniowych, widziałam, jak przygotowywano potrawy z amarantusa. Bardzo zachwalali jego właściwości. Czy mogłaby mi Pani powiedzieć coś więcej na ten temat?
Pozdrawiam
19 kwietnia 2012 11:08 | ID: 774690
To zboże, nazywane złotem Inków, stanowi wartościowy składnik produktów śniadaniowych i ciastek. Jako dodatek, w postaci mąki, ziarna lub płatków może być stosowane do większości potraw mącznych, zup lub jako zamiennik kasz.
Dlaczego jest produktem tak bardzo wartościowym w odżywaniu?
Nasiona amarantusa stanowią niezwykle cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, które nie zawiera glutenu i przez to jest nadzwyczaj cennym składnikiem diety osób z celiakią. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie bez znaczenia jest również wysoka zawartość błonnika.
Ponadto amarantus jest źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Pod względem zawartości składników mineralnych ziarna amarantusa przewyższają wszystkie inne dostępne na rynku zboża. Dieta z udziałem amarantusa jest zalecana w ramach profilaktyki chorób serca. Ziarna amarantusa, mąkę czy aramantusa ekspandowanego możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością bądź zamówić w sklepach internetowych. Pozdrawiam
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.