Przeczytałam artykuł w Reader's Digest.
Dan Buettner ( autor książki "The Blue Zones" - Błękitne Strefy), zaleca:
1. pokochaj warzywa - świeże i mrożone,
2. fasola - obok soi stanowi główny składnik żywienia mieszkańców Błękitnych Stref,
3. ogranicz spożycie mięsa - raz lub dwa w tygodniu,
4. zdrowy orzech - jest w nich sporo tłuszczu, dlatego wystarczy 45 gram dziennie,
5. jedz, aż poczujesz się syty w 80%.
Prawda to czy fałsz?
( Warto dodać, co mi się osobiście spodobało, że autor brał pod uwagę żywienie się osób długowiecznych z róznych miejsc świata - miejsc, nazwanych właśnie przez niego Błękitnymi Strefami).
Poza żywieniem zaleca: codzienne ćwiczenia, znalezienie celu w życiu i dążenie do niego, znajdowanie czasu na odpoczynek, przynależność do wspólnoty duchowej, cenienie rodziny, czas z przyjaciółmi, rzucenie palenia.