Pestki z owoców często są przez nas wyrzucane. Może jednak warto je zostawić?
Różne pestki i ich właściwości
Pestki arbuza mają mało kalorii (w 30 g jest ich około 160). Zawierają także magnez, żelazo i kwas foliowy. Są też bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego pomagają zapobiegać zawałom i udarom, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.
Pestki jabłek także pomagają pozbyć się złego cholesterolu. Zaspokajają również dzienne zapotrzebowanie na jod.
Pestki agrestu oraz kiwi są bogate w pektyny. Stanowią doskonałe lekarstwo na zaparcia. Pektyny są wykorzystywane w leczeniu otyłości. Wypełniają żołądek, co zwiększa poczucie sytości. Ponadto usprawniają pracę jelit.
Pestki winogron zawierają przeciwutleniacze oraz neutralizują działanie wolnych rodników. Zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Dobrą wiadomością dla cukrzyków jest to, że obniżają poziom cukru we krwi.
Pestki cytrusów zawierają witaminę P, która działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Ułatwia przyswajanie witaminy C, zmniejszając ryzyko wylewów, krwawień z dziąseł oraz jest pomocna w leczeniu miażdżycy.
Jadacie pestki?
Których owoców paestki lubicie najbardziej?