Kolejna "trująca substancja",
"Znajduje się on w większości produktów spożywczych dostępnych na rynku i jest całkowicie legalny - tajemniczy składnik E 407, czyli karagen.
Na śniadanie zjadasz piękną różową szynkę i serek twarogowy. Na obiad, do gołąbków dodajesz sos pomidorowy i śmietanę, ale nawet nie wiesz, że po tych produktach w przyszłości możesz dostać wrzodów żołądka, a z biegiem lat nawet raka żołądka.
E 407 używa się do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany jest m.in. do wędlin, konserw, mleka w proszku, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, margaryny. Lista jest bardzo długa, a to tylko niektóre z produktów, które często zawierają karagen.
Dodawanie karagenu jest całkowicie legalne i co prawda podlega ścisłej kontroli, ale jednak jest pewien problem: Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC) uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe.
Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy.
Dlatego zawsze czytajmy etykiety opakowań i analizujmy skład produktów... Na szali przecież jest coś najcenniejszego - nasze zdrowie
i życie! "
To teraz już wiem dlaczego po serze i twarożku mam zgagę. Tylko co tu jeść???