-
1
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-01-11 10:00:13
11 stycznia 2016 10:00 | ID: 1271481
Pasztet z cukinii
Składniki
ilość sztuk:
1 duża keksówka
- 3 szklanki (370 g) grubo startej cukinii, dobrze odciśniętej
- 2 szklanki bułki tartej
- 200 g startego żółtego sera
- 1/4 szklanki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 żółtka
- 3 białka, ubite na pianę
- 1 łyżka przyprawy warzywnej typu vegeta
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- szczypta majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
- 200 g pieczarek, oczyszczonych i drobno pokrojonych
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 1godz. › Gotowe w: 1godz.30min.
- Dobrze odcisnąć cukinię aby była jak najmniej mokra.
- Nagrzać piekarnik do 180°C.
- Pieczarki poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę.
- W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Jeśli całość wydaje się zbyt mokra, dodać więcej bułki tartej.
- Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się przybrązowi.
- Odstawić, aż pasztet przestygnie. Im cieplejszy tym bardziej miękki, więc najlepiej jeść go po kilku godzinach gdy dobrze stężeje.
rada
Pasztet można też zapasteryzować w małych słoiczkach, a później przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Zamiast pieczarek spróbujcie dodać oliwki, kapary, albo suszone pomidory!
-
2
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-11 11:50:54
11 stycznia 2016 11:50 | ID: 1271520
Katarzyna Parzuchowska (2016-01-11 09:10:14)
Hej,
Dzisiaj dzień wegetarian! :) Wszystkim smakoszom warzyw życzymy dziś pomysłowego obiadu i zapraszamy do dzielenia się dzisiaj wegetariańskimi przepisami!
Tarta ze szpinakiem:
Ciasto:
200g mąki,
2 łyzki jogurtu naturalnego,
1/2 kostki masła
1 jajko
Nadzienie:
szpinak + czosnek
Pokrycie:
jogurt naturalny z startym serem
Pieczemy ciasto przez 15 minut w 180C. Potem wykładamy na nie szpinak z czosnkiem i zalewamy pokryciem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
mmmmm ! :)
-
3
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-11 13:11:14
11 stycznia 2016 13:11 | ID: 1271547
A ja poprostu polecam warzywa na patelnie lub gotowane . Nie koniecznie mrożone. Świeże zrobione po swojemu na maselku też są pycha :-)
-
4
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-01-11 13:16:48
11 stycznia 2016 13:16 | ID: 1271550
Marietteczka (2016-01-11 13:11:14)
A ja poprostu polecam warzywa na patelnie lub gotowane . Nie koniecznie mrożone. Świeże zrobione po swojemu na maselku też są pycha :-)
Bardzo takie lubię
-
5
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-01-11 13:17:46
11 stycznia 2016 13:17 | ID: 1271551
Albo jeszcze różnego typu sałatki.. pasty do kanapek z awokado czy fasoli, jajeczne, sojowe..
-
6
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-11 13:21:53
11 stycznia 2016 13:21 | ID: 1271555
Stokrotka (2016-01-11 13:17:46)
Albo jeszcze różnego typu sałatki.. pasty do kanapek z awokado czy fasoli, jajeczne, sojowe..
Ooo uwielbiam pastę jejeczna z serem :-)
Lub mix salat z pomidorem i ogórkiem świeżym feta i sos włoski :-)
-
7
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-01-11 13:32:12
11 stycznia 2016 13:32 | ID: 1271562
Wszystko fajnie tylko jak tu żyć bez mięska w ogóle????
-
8
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-11 13:37:45
11 stycznia 2016 13:37 | ID: 1271565
Stokrotka (2016-01-11 13:32:12)
Wszystko fajnie tylko jak tu żyć bez mięska w ogóle????
Da się ale to nie dla mnie. Kiedyś próbowałam i nie wytrzymałam - zapachy za bardzo kusily.. :-D ale wyobrażacie sobie wagonów? Ci to już w ogóle dają radę. Oni nawet nabiału jajek ani nic co kojarzy się ze zwierzętami nie tykaja..
-
9
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-11 14:16:57
11 stycznia 2016 14:16 | ID: 1271574
Marietteczka (2016-01-11 13:37:45)
Stokrotka (2016-01-11 13:32:12)
Wszystko fajnie tylko jak tu żyć bez mięska w ogóle????
Da się ale to nie dla mnie. Kiedyś próbowałam i nie wytrzymałam - zapachy za bardzo kusily.. :-D ale wyobrażacie sobie wagonów? Ci to już w ogóle dają radę. Oni nawet nabiału jajek ani nic co kojarzy się ze zwierzętami nie tykaja..
ja nie wytrzymam bez mieska :D
-
10
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-11 14:23:06
11 stycznia 2016 14:23 | ID: 1271580
Marietteczka (2016-01-11 13:37:45)
Stokrotka (2016-01-11 13:32:12)
Wszystko fajnie tylko jak tu żyć bez mięska w ogóle????
Da się ale to nie dla mnie. Kiedyś próbowałam i nie wytrzymałam - zapachy za bardzo kusily.. :-D ale wyobrażacie sobie wagonów? Ci to już w ogóle dają radę. Oni nawet nabiału jajek ani nic co kojarzy się ze zwierzętami nie tykaja..
Miało być weganów hihi
-
11
Kasia P.
Zarejestrowany: 19-12-2013 17:12 .
Posty: 4400
2016-01-11 14:34:11
11 stycznia 2016 14:34 | ID: 1271582
Stokrotka przepis na pasztet wygląda rewelacyjnie! Zrobię! :)
-
12
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-01-11 15:09:19
11 stycznia 2016 15:09 | ID: 1271591
Marietteczka (2016-01-11 13:11:14)
A ja poprostu polecam warzywa na patelnie lub gotowane . Nie koniecznie mrożone. Świeże zrobione po swojemu na maselku też są pycha :-)
Lubię takie warzywka a i samego kalafiora, brokuła lub fasolkę szparagową...
-
13
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2016-01-11 15:17:08
11 stycznia 2016 15:17 | ID: 1271592
Dzisiaj na kolację zrobię sałatkę z serem fetą, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, kukurydzą, fasolką czerwoną, papryką i będzie po wegetariańsku...
-
14
Kasia P.
Zarejestrowany: 19-12-2013 17:12 .
Posty: 4400
2016-01-11 15:30:10
11 stycznia 2016 15:30 | ID: 1271597
oliwka (2016-01-11 15:17:08)
Dzisiaj na kolację zrobię sałatkę z serem fetą, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, kukurydzą, fasolką czerwoną, papryką i będzie po wegetariańsku...
Mniam!
-
15
Stokrotka
Zarejestrowany: 28-04-2009 15:58 .
Posty: 66136
2016-01-11 16:45:49
11 stycznia 2016 16:45 | ID: 1271608
Katarzyna Parzuchowska (2016-01-11 14:34:11)
Stokrotka przepis na pasztet wygląda rewelacyjnie! Zrobię! :)
Na razie nie ma cukini ale jak będzie to zrobię.
-
16
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-11 17:12:08
11 stycznia 2016 17:12 | ID: 1271623
oliwka (2016-01-11 15:17:08)
Dzisiaj na kolację zrobię sałatkę z serem fetą, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, kukurydzą, fasolką czerwoną, papryką i będzie po wegetariańsku...
uwielbiam kochana ja na diecie a ty mi takie smaki robisz
-
17
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2016-01-11 19:52:00
11 stycznia 2016 19:52 | ID: 1271726
Polecam klopsy z kaszy gryczanej, smaczne:)
-
18
Patrycja Sobolewska
Zarejestrowany: 17-09-2015 10:44 .
Posty: 19647
2016-01-11 20:44:37
11 stycznia 2016 20:44 | ID: 1271750
Sonia (2016-01-11 19:52:00)
Polecam klopsy z kaszy gryczanej, smaczne:)
podasz moze przepis ?:)
-
19
gocha2323
Zarejestrowany: 23-04-2013 20:58 .
Posty: 12534
2016-01-11 21:22:05
11 stycznia 2016 21:22 | ID: 1271838
Katarzyna Parzuchowska (2016-01-11 09:10:14)
Hej,
Dzisiaj dzień wegetarian! :) Wszystkim smakoszom warzyw życzymy dziś pomysłowego obiadu i zapraszamy do dzielenia się dzisiaj wegetariańskimi przepisami!
Tarta ze szpinakiem:
Ciasto:
200g mąki,
2 łyzki jogurtu naturalnego,
1/2 kostki masła
1 jajko
Nadzienie:
szpinak + czosnek
Pokrycie:
jogurt naturalny z startym serem
Pieczemy ciasto przez 15 minut w 180C. Potem wykładamy na nie szpinak z czosnkiem i zalewamy pokryciem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
uwielbiam szpinak. Muszę na weekendzie zrobić to cudo:)
-
20
Marietteczka
Zarejestrowany: 07-06-2015 19:53 .
Posty: 1187
2016-01-11 21:25:40
11 stycznia 2016 21:25 | ID: 1271845
gocha2323 (2016-01-11 21:22:05)
Katarzyna Parzuchowska (2016-01-11 09:10:14)
Hej,
Dzisiaj dzień wegetarian! :) Wszystkim smakoszom warzyw życzymy dziś pomysłowego obiadu i zapraszamy do dzielenia się dzisiaj wegetariańskimi przepisami!
Tarta ze szpinakiem:
Ciasto:
200g mąki,
2 łyzki jogurtu naturalnego,
1/2 kostki masła
1 jajko
Nadzienie:
szpinak + czosnek
Pokrycie:
jogurt naturalny z startym serem
Pieczemy ciasto przez 15 minut w 180C. Potem wykładamy na nie szpinak z czosnkiem i zalewamy pokryciem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego!
uwielbiam szpinak. Muszę na weekendzie zrobić to cudo:)
o szpinaku rozmawiamy na wątku "przepisy na zdrowe ciasto" - wpadaj :)