Ania_29 (2011-03-03 17:47:53)
Brzydzę się wszelkiego rodzaju robactwa okrutnie!!!
Ostatnio zauważyłam, że w kuchni lata mi dużo latających paskudztw, co dla mnie laika wygląda na mole :/ Czytałam troszkę na netku i wedle mojego śledztwa wszystko wskazuje na to, że to MOLE SPOŻYWCZE. Kilka razy na ścianie w kuchni pojawiło się też coś co wyglądało jak robak z jabłka. Jak teraz wyczytałam tak właśnie wygląda larwa mola spożywczego. Nie wiem skąd się biorą, dbam jak mało kto o porządek w mieszkaniu, a zwłaszcza w kuchni, dlatego nie mam pojęcia skąd się one wzięły i jak się ich pozbyć :( Może ktoś z Was miał podobny problem i mi doradzi jak się pozbyć tego diablestwa obrzydliwego :(
Omacnica spichrzanka, czyli „mole spożycze” mogły zostać przyniesione do domu wraz z produktami zakupionymi w sklepie. Jeżeli kiedykolwiek zauważymy larwy czy motyle w żywności, należy ją natychmiast usunąć z pomieszczenia.
Sąsiednie produkty, należy umieścić w zamrażarce, w temperaturze -18C na 6 dni (tylko te, które można mrozić). W przypadku, gdy produkty nie nadają się do zamrożenia, należy położyć je w chłodnym miejscu i dopiero po dokładnym zbadaniu można przeznaczyć do zużycia.
Ważną czynnością jest dokładne odkurzenie kuchni i szafek nie zapominając o późniejszej wymianie worka z odkurzacza.
Do zwalczania szkodników wskazany jest zakup pułapek feromonowych – są one dostępne w internecie oraz w sklepach z asortymentem ogrodniczym.
Profilaktycznie, polecam sprawdzenie opakowań przed umieszczeniem ich w szafkach kuchennych , w szczególności różnego rodzaju zagięcia i szpary. Natomiast większe ilości produktów spożywczych przechowywać w szczelnych opakowaniach.