Ceny cukru oszalały. Już 5 zł za kilogram!
Fot. PAP/Stefan Kraszewski
Nic nie zmieni się do kolejnych zbiorów.
W małych sklepach za kilogram trzeba zapłacić prawie pięć złotych, a w marketach ponad cztery - donosi "Gazeta Olsztyńska".
Szok z podwyżki jest tym większy, że jeszcze na Boże Narodzenie cukier kosztował grubo poniżej 3 zł.
Niestety, jak przekonuje gazeta, ceny pozostaną wysokie do przyszłych zbiorów buraków cukrowych, czyli jesieni.
Część dużych sieci, chcąc ratować się przed ogołoceniem półek, głównie przez hurtowników i sklepikarzy, już wprowadziła reglamentację cukru - dodaje dziennik.
Jeden klient nie ma szans kupić więcej, niż 10 kg, ale reglamentacja nie powstrzymała ludzi przed wykupieniem towaru. W Olsztynie w kilku sieciowych sklepach półki były puste.
Cukier jest najdroższy od trzech dekad, nie ma co liczyć, że ceny gwałtownie pójdą w dół. Do przyszłej produkcji będzie wciąż drogo - przekonuje w "Gazecie Olsztyńskie" Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Eksperci tłumaczą, że ceny cukru rosną przez klęski naturalne, szczególnie w Australii, gdzie cyklon zniszczył sporą część upraw. A to trzeci na świecie producent cukru.
Sfora.pl