Ja robię cukinię nadziewaną mięsem mielonym
wyjąć z cukini miąższ łyżką -nieobierając jej a jedynie umyć i odkroić z obu stron tak by łyżka swobodnie mogła działać :)
mięso mielone przygotować jak na gołąbki
z ryżem i wg własnego przepisu ja ponadto dodaję jeszcze kaszę jęczmienną bo mięso ryż i kasza tworzą bardziej zbitą masę
nadziej cukinię
włożyć ją w naczynie żaroosporne ,dodać około 2 szklanek wywaru ,przykryć i do piekarnika.wg.uznania trzymaj to w piekarniku
tak nadzianą cukinię można pokroić w plastry i też zapiec w prodiżu
jeśli brak naczynia żarodpornego wystarczy dusić to w brytfance
folia aluminiowa też okej
ponadto robię lecze z cukini,"schabiki " , placki ziemniaczano cukiniowe -wszystko starte na dużych oczkach i cukinię lekko odciskam
wiem ,ze ludzie nawet robią bigos z cukini ale jak nie mam pojecia ???
Dunia (2015-08-06 16:44:37)
Tak na początek. Właśnie wyjęłam z piekarnika i spróbowałam. To jest nowa potrawa w moim domu i zagości często.
![](https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/11222223_604973972978224_6433779484238112321_n.jpg?oh=aee0b3a888f1bd734b86ff570b310988&oe=564D1F3A)
![](https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/11695831_604973969644891_5185042006501810669_n.jpg?oh=484e0dc443924f8637eae6c925b8619f&oe=5637E6F7)
![](https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/11822775_604973966311558_8265428753226044351_n.jpg?oh=72a46c108f1c6082755ca60dcb237667&oe=564A3ECA)
Jest pyyyyszna!!!!!
mmm.............. ale mi ślinka cieknie :)