3 grudnia 2009 08:57 | ID: 86097
3 grudnia 2009 09:03 | ID: 86101
3 grudnia 2009 09:18 | ID: 86113
3 grudnia 2009 09:22 | ID: 86119
3 grudnia 2009 09:24 | ID: 86122
3 grudnia 2009 09:28 | ID: 86126
3 grudnia 2009 18:32 | ID: 86477
8 grudnia 2009 14:45 | ID: 88719
8 grudnia 2009 14:48 | ID: 88721
8 grudnia 2009 14:57 | ID: 88730
8 grudnia 2009 15:09 | ID: 88735
SERNIK GOTOWANY
1 kg twarogu
25 dag tłuszczu
1,5 szkl. cukru
4 jaja
4 łyżki mączki ziemniaczanej
0,5 szkl. mleka
6 paczek herbatników lub 2 kruche spody
Tłuszcz rozpuścić w garnku, wsypać cukier, wymieszać, dodać zmielony
twaróg wymieszany z żółtkami i gotować dalej, ciągle mieszając, aż do
uzyskania jednolitej masy.
Teraz wlać wymieszaną z mlekiem mączkę ziemniaczaną - gotować jeszcze
chwilkę i dodać ubite na pianę białka - gotować dalej ciągle mieszając, aż
masa zgęstnieje.
Wylać na wyłożoną herbatnikami blaszkę i przykryć herbatnikami.
Na wierzchu rozsmarować (jak masa się już ściągnie) polewę czekoladową.
Do masy serowej można oczywiście dodać bakalie: rodzynki, orzechy
i co kto lubi w serniku.
SZYSZKI
Składniki na 350g mleka: Składniki na 500g mleka:
1,5 szkl cukru 2 szklanki cukru
1/2 szkl mleka 0,75 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
1 łyżka kakao, 4 łyżki kawy inki w większości
To wszystko wrzucić do garnka i mieszając zagotować aż do rozpuszczenia się
cukru. (można też zrobić wersję białą - nie dodając kakao)
250g margaryny/masła 350g margaryny/masła
350g mleka w proszku 500g mleka w proszku
200g ryżu preparowanego 300g ryżu preparowanego
Zdjąć z ognia, dodać margarynę/masło - rozmieszać, aby się rozpuściło. Następnie cały czas mieszając dodawać mleko w proszku (ja używam takiego tradycyjnego , z granulowanym nie wychodzi). Dodać do tego ryż preparowany - ilość zależy od tego czy chcesz mieć bardziej czekoladowe, czy ryżowe ;-). Ręką formować szyszki - to się bardzo klei dlatego moczę dłonie w ciepłej wodzie ale jak wyschnie to jest ok.
ponownie
Ciasteczka cynamonowe
160 gram cukru
340 gram mąki
1,3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
2 jajko
200 gram masła
około 85 gram sezamu lub orzechów
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać z cukrem. Dodać jajka i miękkie masło, i szybko zagnieść. Ja wyrabiam wszystko w robocie. Następnie na godzinę do lodówki wstawiam. Można nawet ciasto na noc zrobić i następnego dnia upiec. Po wyjęciu z lodówki urywać małe kawałki ciasta, toczyć z nich kulki, a potem je spłaszczać na blasze, żeby przypominały krążki. Tak jest dużo łatwiej .Można także wałkować ciasto, podsypując je mąką, żeby się nie przyklejało do blatu i wycinać foremkami różne kształty. Ciasteczka piecze się dość krótko. Pierwszą blachę około 15 do 20 min aż będą złote do rdzawych następną blachę tylko 10 do 15 min. Piekarnik musi być wcześniej nagrzany do 180 C przy włączonej funkcji termoobiegu. Trochę podrosną w piekarniku, więc nie należy ich kłaść bardzo blisko siebie. Wyciągamy je, kiedy naciśnięte na środku palcem będą się lekko uginać a kolor będzie złotawo-rdzawy.
Stefanka
Ciasto: 6 łyżek mleka 4 łyżki miodu (może być sztuczny) 4 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko Masa płynna : podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować) mleko, miód, cukier. Zostawić do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę , sodę i jajko a później ostudzoną masę. Rozrobić wszystko razem. Pozostawić w lodówce na jakieś 2 godziny, można też dłużej. Ciasto podzielić na równe 5 porcji i rozwałkować placki o wielkości blachy (około 20x30) lub tortownicy (28). Piec około 15 min w tem. 200 C.
Masa budyniowa: 0,5 l mleka 1 łyżka mąki zwykłej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 30 dkg cukru pudru 1 kostka masła Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w niej mąki, resztę mleka zagotować i wlać rozrobione mąki. Przy studzeniu dosyć często mieszać aby się korzuch nie zrobił. Gdy będzie zimne połączyć z cukrem a potem z masłem o temperaturze pokojowej. Przekładać placki po około 5 łyżek na warstwę.
Polewa: 20 dkg cukru 5 łyżek wody 5 dkg masła 3,5 łyzki kakao Wszystkie produkty zagotować i mieszać na małym ogniu przez 5 min. Po wyłączeniu gazu dodać odrobinę masła i wymieszać. Polewać na gorąco. Radzę ciasto przechowywać w lodówce.Ciasto z dynia
110 ml oleju (1/2 cup)
110 g białego cukru (1/2 cup)
110 g brązowego cukru (1/2 cup) (lub 220 g tylko białego - 1 cup)
2 jajka
240 ml miąższu dyni zmielonego na papkę w malakserze (1 cup)
260 g maki (1-3/4 cup)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
włoskie orzechy i jasne rodzynki - na objętość "czubata szklanka" - 2 garście
1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżki startego świeżego imbiru
jeśli nie mamy to zamiennie może być przyprawa do pierników
kilkanaście kropel olejku pomarańczowego
Upiec dynię w temp. 220C , na blasze, przeciętą na pół jak dwie miski i wydrążoną z nasion, aż będą miękkie, około godziny. Ostudzić, wydrążyć miąższ łyżką, zmielić w malakserze. Pozostały miąższ można zamrozić albo przechowywać w słoikach w lodowce przez parę tygodni bądź zawekować.
Rozgrzać piec do 160C. Wysmarować masłem i oprószyć mąką 1 formę do keksu. W mikserze połączyć cukry z olejem, dodać jajka, ubijać 1 minutę. Zmieszać mąkę z proszkiem i soda, i dodać połowę do miksera. Ubijać 1 minutę, dodać miąższ dyni, przyprawy, imbir, olejek i resztę mąki ubijać 3 minuty. Dodać na koniec rodzynki i orzechy, wymieszać łyżką, przelać do formy, piec 90 + minut. Sprawdzić patyczkiem w środku. Musi być bardzo brązowy i będzie miał ładne pęknięcie wzdłuż, a orzechy i rodzynki nie opadają na dno.dobra starczy bo mnie jeszcze pogonią
8 grudnia 2009 19:40 | ID: 88854
Cappuccino z brzoskwiniami
Biszkopt z 4 jaj Warstwa cappuccino: 1 szklanka cappuccino (ulubiony smak) 1 szklanka mleka 2 opakowania śnieżki 1 łyżka żelatyny Warstwa śmietanowa : 600 ml śmietanki 30% 2-3 śmietan fixy 3 łyżki cukru pudru Wierzch: puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: delicje lub biszkopty maczane w cappuccino
Upiec spód biszkoptowy. Blaszka 25x40 cm. Cappuccino: zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki i ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzić i dodać do masy. Masę wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia. Na masie ułozyćć delicje (lub biszkopty). Ciastka przykryć ubitą śmietanką (z cukrem pudrem i śmietan fixami) Wierzch: ułożyć pokrojone brzoskwinie i zaleć galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody. Ps. biszkopt można nasączyć sokiem z brzoskwiń.
ciasto jest super!
8 grudnia 2009 19:40 | ID: 88856
8 grudnia 2009 20:26 | ID: 88867
mam w planie upiec cappucino i snikersa. Owoce chyba można zamienić?
14 grudnia 2009 10:09 | ID: 91659
5 sierpnia 2017 09:07 | ID: 1391836
http://kulinarnesos.pl/2017/07/18/ciasto-zebra/
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.