Na stronie [WYMODEROWANO] znajduje się wiele ciekawych przepisów z polski oraz ze świata.
25 września 2012 11:41 | ID: 834021
no i?
25 września 2012 11:44 | ID: 834025
Mamy na Familie również "książkę kucharską"i tam właśnie można znaleźć fajne przepisy:))) Polecam:)
25 września 2012 20:31 | ID: 834288
Ale skoro temat już jest to czemu go nie rozkręcić. Przepis egzotyczny zatem. Z nutą polskiej świnki :P Nawet dość ważną nutą :P
Składniki (dla 4 osób)
• 400 g wieprzowiny PQS • 2 łyżki oleju sezamowego • 400 g świeżego szpinaku • 2 łyżki oliwy z oliwek • 3 ząbki czosnku • ½ łyżeczki pieprzu cayenne • 4 cebulki dymki • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżeczki sosu sojowego • 1 łyżka sezamu
Wykonanie
Szpinak umyć i dość grubo pokroić. Posiekać dymkę i czosnek. Na suchej patelni uprażyć sezam i odłożyć na później. Wieprzowinę PQS umyć i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać czosnek, cebulkę i pieprz cayenne. Całość starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i oliwę z oliwek. Zwiększyć ogień i przez krótki czas partiami smażyć mięso do zrumienienia. Zdjąć z patelni, pozostawiając resztę oleju. Na patelnię wlać sos sojowy, dodać szpinak i cukier. Dusić przez kilka minut, aż szpinak kilkakrotnie zmniejszy swoją objętość. Wieprzowinę przełożyć z powrotem na patelnię. Posypać sezamem i wymieszać. Podawać z ryżem.
25 września 2012 20:34 | ID: 834292
Ale skoro temat już jest to czemu go nie rozkręcić. Przepis egzotyczny zatem. Z nutą polskiej świnki :P Nawet dość ważną nutą :P
Składniki (dla 4 osób)
• 400 g wieprzowiny PQS • 2 łyżki oleju sezamowego • 400 g świeżego szpinaku • 2 łyżki oliwy z oliwek • 3 ząbki czosnku • ½ łyżeczki pieprzu cayenne • 4 cebulki dymki • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżeczki sosu sojowego • 1 łyżka sezamu
Wykonanie
Szpinak umyć i dość grubo pokroić. Posiekać dymkę i czosnek. Na suchej patelni uprażyć sezam i odłożyć na później. Wieprzowinę PQS umyć i pokroić w kostkę. Do mięsa dodać czosnek, cebulkę i pieprz cayenne. Całość starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i oliwę z oliwek. Zwiększyć ogień i przez krótki czas partiami smażyć mięso do zrumienienia. Zdjąć z patelni, pozostawiając resztę oleju. Na patelnię wlać sos sojowy, dodać szpinak i cukier. Dusić przez kilka minut, aż szpinak kilkakrotnie zmniejszy swoją objętość. Wieprzowinę przełożyć z powrotem na patelnię. Posypać sezamem i wymieszać. Podawać z ryżem.
No pewnie;))
26 września 2012 21:33 | ID: 834878
Powiem Wam, że aż tak bardzo egzotyczny przepis to to nie jest :) Szpinak, pieprz, sezam, sos sojowy? To już raczej przepis na codzień :)
No i jeszcze tradycyjne mięso - wieprzowina :) Czekam na bardziej wymyślne dania :P
27 września 2012 21:05 | ID: 835562
Przez "egzotyczny" miałam na myśli, że to jednak wszystko takie indyjskie klimaty ;)
Ale cóż, postram się może znaleźć coś co może będzie jeszcze bardziej egzotyczne :P
27 września 2012 21:27 | ID: 835568
Ja najbardziej w takich daniach lubię połączenia tradycji czyli np. wieprzowiny z czymś zupełnie niestandardowym jak np. pomarańcze, czy inne cytrusy.
Niby na pierwszy rzut oka do siebie nie pasują, ale jak się je przyrządzi to nic tylko jeść :)
7 października 2012 13:14 | ID: 841539
Tylko takie połączenie trzeba bardzo ostrożnie robić. Aby wszystkiego nie zapsuć. Najlepiej precyzyjnie w oparciu o sprawdzone przepisy. Miejsca na eksperymenty raczej tu nie ma.
7 października 2012 23:47 | ID: 841883
a no właśnie, że jest :)
Eksperymenty w kuchni to jest świetna sprawa, chociaz przyznaję, że tradycjonaliści niekoniecznie muszą się odnaleźć w takich klimatach. Nie każdemu będą pasowały polędwiczki z sosem truskawkowym :)
9 października 2012 23:47 | ID: 843300
Hehe, to ja chyba rzeczywiście należę do tradycjonalistek , jeśłi tak na to patrzeć:P
10 października 2012 21:58 | ID: 844065
Ale ile możńa jeść schabowego, albo bitki z sosem? Nuda :)
13 października 2012 20:21 | ID: 845626
No to może takie coś skoro schabowy Ci się nie podoba :P
16 października 2012 20:36 | ID: 846989
Koneserzy świetnych smaków i dobrej jakości produktów spożywczych znajdą dużo dobrego w Polsce. Przedsiębiorcy wzięli niedawno udział w targach spożywczych w Wietnamie. Kto jest ciekawy, niech poczyta [wymoderowano]
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.