-
1
usunięty użytkownik
2012-01-05 15:52:23
5 stycznia 2012 15:52 | ID: 719500
Nie daję żadnych kostek rosołowych ani innych zamienników w których występuje glutaminian sodu i reszta tablicy Mendelejewa. Używam tylko przypraw, ziół, soli i pieprzu.
-
2
usunięty użytkownik
2012-01-05 16:08:50
5 stycznia 2012 16:08 | ID: 719503
A ja muszę się przyznać do kostek rosołowych. Ostatnio moim hitem jest rosół szlachetny drobiowo-wołowy. Do fasolówek, grochówek i kapuśniaku uwielbiam bulion na wędzonym boczku, do ogórkowej bulion na żeberkach. Wspomagam się też czasem mieszankami ziół do danej potrawy, np do kapuśniaku odrobinę przyprawy do dań z kapusty, do fasolówki - do dań z fasoli. I tak jeszcze później doprawiam po swojemu. Wiem, ze to wszystko jest bogate w glutaminian sodu, ale mi to smakuje :(
A jeśli chodzi o fasolówkę to zawsze gotuję ją na czymś wędzonym - to podstawa dobrego jej smaku :)
Ostatnio edytowany: 05-01-2012 16:11, przez: Ania_29
-
3
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2012-01-05 16:28:46
5 stycznia 2012 16:28 | ID: 719513
A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups
-
4
usunięty użytkownik
2012-01-05 16:44:45
5 stycznia 2012 16:44 | ID: 719521
alanml (2012-01-05 16:28:46)
A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups
Do grochówki też, ja do wielu zup daję wędzone :) Min, do grochówki, fasolówki, kapuśniaku, żurku :)
-
5
usunięty użytkownik
2012-01-05 16:50:02
5 stycznia 2012 16:50 | ID: 719525
Kostek ani Maggi nie stosuję. Jesli masz świeże mięso, warzywa, wystarczy tradycyjna sól i pieprz, liśc laurowy :)
Ale jak ktoś długo gotował na kostkach rosołowych to cięzko mu bedzie się odzwyczaić :)
-
6
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2012-01-05 18:07:48
5 stycznia 2012 18:07 | ID: 719575
Do fasolowej dodaję warzywko i majeranek. Maggi nie używam.
-
7
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2012-01-05 18:09:21
5 stycznia 2012 18:09 | ID: 719577
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
-
8
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2012-01-05 18:18:15
5 stycznia 2012 18:18 | ID: 719588
Ania_29 (2012-01-05 16:44:45)
alanml (2012-01-05 16:28:46)
A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups
Do grochówki też, ja do wielu zup daję wędzone :) Min, do grochówki, fasolówki, kapuśniaku, żurku :)
Ja również:) Poza tym do fasolówki nie dodaję majeranku. Do grochówki owszem, ale nie do fasoli. Do fasolówki( po ugotowaniu) dodaję śmietankę:)
Przyprawy? Pieprz, sól, troszkę (minimalnie vegety). Kostki, raczej mało, ale zdaża się:) Podstawą jest mięsko:))
-
9
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2012-01-05 18:18:19
5 stycznia 2012 18:18 | ID: 719589
alanml (2012-01-05 18:09:21)
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
ALU a może za mało fasolki miałaś...
-
10
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2012-01-05 18:19:21
5 stycznia 2012 18:19 | ID: 719590
alanml (2012-01-05 18:09:21)
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
Alu, A NA JAKIM MIĘSKU GOTOWAŁAŚ???
-
11
usunięty użytkownik
2012-01-05 18:24:26
5 stycznia 2012 18:24 | ID: 719598
Sonia (2012-01-05 18:18:15)
Ania_29 (2012-01-05 16:44:45)
alanml (2012-01-05 16:28:46)
A ja myślałam, że wędzone się do grochówki daje. Ups
Do grochówki też, ja do wielu zup daję wędzone :) Min, do grochówki, fasolówki, kapuśniaku, żurku :)
Ja również:) Poza tym do fasolówki nie dodaję majeranku. Do grochówki owszem, ale nie do fasoli. Do fasolówki( po ugotowaniu) dodaję śmietankę:)
Przyprawy? Pieprz, sól, troszkę (minimalnie vegety). Kostki, raczej mało, ale zdaża się:) Podstawą jest mięsko:))
Dokładnie. Co zupka to inne mięsko. Moja Mama na przykład wszystkie zupy gotuje na udkach drobiowych i też mam wrażenie, że wszystkie jej zupy smakują tak samo.
-
12
anna07
Zarejestrowany: 15-01-2011 20:28 .
Posty: 8123
2012-01-05 18:33:10
5 stycznia 2012 18:33 | ID: 719605
Na ogół doprawiam maggi,Kucharkiem lub wegettą.Dodaje też koper,pietruszkę i magę.
-
13
alanml
Zarejestrowany: 27-10-2009 17:11 .
Posty: 30511
2012-01-05 18:47:30
5 stycznia 2012 18:47 | ID: 719619
Sonia (2012-01-05 18:19:21)
alanml (2012-01-05 18:09:21)
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
Alu, A NA JAKIM MIĘSKU GOTOWAŁAŚ???
Na żeberkach. Miałam kilogram żebrerek i pół kilograma fasoli, włoszczyznę, szczyptę soli, pieprzu, szczyptę mieszanki ziół, ziele angielskie ok. 6-8 kulek, 5-6 listków laurowych i ok. 5 kropli maggi. I wyszło bez smaku.
-
14
usunięty użytkownik
2012-01-05 18:47:54
5 stycznia 2012 18:47 | ID: 719620
Kiedyś kupiłam takie suszone warzywa, były świetne, ale niestety nigdzie więcej nie spotkałam.
-
15
usunięty użytkownik
2012-01-05 18:58:27
5 stycznia 2012 18:58 | ID: 719629
Zależy jaka zupa. Ulubiona pomidorowa musi mieć w sobie kilo bazylii, oregano i czosnku.
Z fasolową nie pomogę, bo nie lubię i nie robię...
-
16
usunięty użytkownik
2012-01-05 20:03:50
5 stycznia 2012 20:03 | ID: 719672
Na żeberkach wieprzowych powinna być wspaniała! Może nie były świeże? Czasami pomimo chęci coś jest nie tak, nie zawsze z naszej winy.
alanml (2012-01-05 18:47:30)
Sonia (2012-01-05 18:19:21)
alanml (2012-01-05 18:09:21)
Ugotowałam tą zupę tak jak napisałam w pierwszym poście, jak dla mnie bez smaku wyszła. Dodałam odrobinę warzywka i znowu mi smakowąła tak nijak, jak warzywna a nie fasolowa. No nie wiem, moze faktycznie to kwestia przyzwyczajenia. Moje zupy nie maja tego czegoś, smaują jednakowo! Tak to możliwe :(
Alu, A NA JAKIM MIĘSKU GOTOWAŁAŚ???
Na żeberkach. Miałam kilogram żebrerek i pół kilograma fasoli, włoszczyznę, szczyptę soli, pieprzu, szczyptę mieszanki ziół, ziele angielskie ok. 6-8 kulek, 5-6 listków laurowych i ok. 5 kropli maggi. I wyszło bez smaku.
-
17
usunięty użytkownik
2012-01-05 20:06:53
5 stycznia 2012 20:06 | ID: 719674
Wszystko zależy, jaka to zupa. N apewno sól i pieprz, najczęściej też Vegeta. Poza tym ziele angielskie i liść laurowy do wielu zup, zioła takie jak majeranek i bazylia oraz natka pietruszki czy inna świeża (lub mrożona) zieleninka.
-
18
Kamila2010
Zarejestrowany: 14-06-2010 23:25 .
Posty: 10745
2012-01-06 00:06:42
6 stycznia 2012 00:06 | ID: 719794
Podstawa sól,pieprz i jak u mnie kostka rosołowa(próbowałam bez kostki na samych kościach i warzywach ale jak dla mnie to było mdłe)kości,liść laurowy,ziele angielskie.Pietrucha i marchewka mamy w kubeczkach pomrożoną,vegety sypanej nie używam.Do fasolówki dodałabym jeszcze gałki muszkataławej jakoś mi by pasowało,ale szczerze fasolówki jeszcze nie gotowałam Piotrek jej nie lubi.
-
19
usunięty użytkownik
2012-01-06 00:22:42
6 stycznia 2012 00:22 | ID: 719795
Kamila2010 (2012-01-06 00:06:42)
Podstawa sól,pieprz i jak u mnie kostka rosołowa(próbowałam bez kostki na samych kościach i warzywach ale jak dla mnie to było mdłe)kości,liść laurowy,ziele angielskie.Pietrucha i marchewka mamy w kubeczkach pomrożoną,vegety sypanej nie używam.Do fasolówki dodałabym jeszcze gałki muszkataławej jakoś mi by pasowało,ale szczerze fasolówki jeszcze nie gotowałam Piotrek jej nie lubi.
jak dla mnie tak samo
-
20
usunięty użytkownik
2012-01-06 05:29:17
6 stycznia 2012 05:29 | ID: 719829
zioła , przede wszystkim ;)