Zepsuł mi się mikser. Taki z tym problem że żadnego ciasta nie potrafię zrobić bez jego użycia. Jedynie jakieś kruche ciasta, no może drożdżowe..Może macie jakiś inny pomysł?
30 czerwca 2011 16:33 | ID: 574839
Kupno gotowego :))))
Niestety wszystkie przepisy mam z opcją miksowania.
30 czerwca 2011 16:41 | ID: 574845
Ja piekę szarlotkę, nie trzeba ucierać, ani ugniatać. Oto przepis:
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
1 kg jabłek
Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia (można dodać też cukier waniliowy) mieszam w misce. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach. Do okrągłej tortownicy (wysmarowanej tłuszczem) wsypuję 1 szklankę wymieszanych sypkich produktów (mąka, kasza, cukier) na to wykładam połowę jabłek (można posypać cynamonem). Na to drugą szklankę sypkich produktów i drugą połowę jabłek. Na koniec trzecia szklanka sypkich. Na to układam pokrojoną w wiórki markarynę (żeby cały wierzch, był nią pokryty) i wstawiam do piekarnika 175 stopni na około 1 godzinę. Na wierzchu można też posypać płatkami migdałowymi.
Świetnie smakuje jak jest jeszcze ciepła z bitą śmietaną lub lodami.
30 czerwca 2011 16:46 | ID: 574848
Trzepaczke masz?
no to miksera nie potrzebujesz:)
Moze ciasto z owocami?
5 jajek
1,5 szkl cukru
2-3 szkl maki - w zaleznosci od wilgotnosci - ciasto ma byc geste.
opakownie cukru waniliowego
2 łyzeczki proszku do pieczenia
3/4 rozpuszczonej chłodnej margaryny - ja uzywam Kasi.
Ulubione owoce.
Jajka polaczyc z cukrem, az cukier sie rozpusci, dodac make, proszek i margaryne, dobrze wymieszac, aby grudek nie było, jak nie ma trzepaczki, to moze byc takie cos do ucierania w kształcie kulki - zapominam jak to sie nazywa:)
Owoce dodac do ciasta albo ulozyc na wierzchu.
Piec ok 35-45 min, w temp 175 stopni - jak ew. bedzie sie mocno pieklo, bo zalezy od pierkarnika, zmniejszyc do 150 , albo piec pod przykryciem. :)
włala :)
30 czerwca 2011 16:58 | ID: 574854
Kupno gotowego :))))
Niestety wszystkie przepisy mam z opcją miksowania.
Ten przepis chyba jest najlepszy . Przy innych chociażby trzepaczką, trzeba się napracować.
Zrobiłam taki sernik gotowany na herbatnikach. Też obyło się bez urządzeń elektrycznych.
30 czerwca 2011 18:00 | ID: 574906
Mój mikser wysiadł jakieś 5 lat temu:))) Od tamtej pory radzę sobie bez:) Frutka ma rację, trzepaczka wystarczy:)
30 czerwca 2011 18:12 | ID: 574917
ja to mam cukiernię pod blokiem i oni mi ciasta robią prawie na zamówienie uwielbiam takie strasznie słodkie ale mogę o przepisy podpytać
30 czerwca 2011 18:16 | ID: 574922
Albo cos na kruchym ciescie, takim, ktore sie rekoma wygniata. Moze np szarlotka?
30 czerwca 2011 18:25 | ID: 574928
albo tarta na kruchym ciescie:)
z budyniem i owocami :)
30 czerwca 2011 18:26 | ID: 574929
Ptasie mleczko z biszkoptami:
Na dno tortownicy układasz biszkopty. Przygotowyjesz 3 galaretki.
Pierwszą gdy zacznie gęstnieć łączysz z jogurtem i wylewasz na biszkopty. Z drugą robisz tak samo. Następnie na to drugie ptasie mleczko układasz delicje i zalewasz trzecią gęstniejącą galaretką. Ciasto trzymasz w lodówce, aż stwardnieje.
Oczywiście do ptasiego mleczka możesz jeszcze powkładać owoce.
Ciasto jest tanie, szybko się robi, galaretkę i jogurt możesz wymieszać widelcem lub łyżką, a przy tym jest dietetyczne i lubią je wszyscy.
30 czerwca 2011 18:26 | ID: 574930
Ja częściej robię kruche ciasta ugniatane rękoma :) Uwialbiam szarlotkę lub placki z owocami. Ale tam też miksera używam do ubijania piany z białek :/
30 czerwca 2011 18:27 | ID: 574931
A tak na marginesie - zainwestuj w blender lub mikser - przydają się zwłaszcza latem!
30 czerwca 2011 18:27 | ID: 574932
Ja częściej robię kruche ciasta ugniatane rękoma :) Uwialbiam szarlotkę lub placki z owocami. Ale tam też miksera używam do ubijania piany z białek :/
Dlatego istnieje trzepaczka:)
30 czerwca 2011 18:30 | ID: 574937
A lubicie kisiel i biszkopty?
Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27 x 21 x 4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na wióry za pomocą robota kuchennego lub ręcznie:)
Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon.
Dwa opakowania kisielu (łącznie 116 g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody.
W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Odstawić do wystygnięcia. Umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu.
mi bardzo smakowało.
źródło: paletasmaku.blogspot.com
30 czerwca 2011 18:33 | ID: 574939
A lubicie kisiel i biszkopty?
Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27 x 21 x 4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na wióry za pomocą robota kuchennego lub ręcznie:)
Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon.
Dwa opakowania kisielu (łącznie 116 g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody.
W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Odstawić do wystygnięcia. Umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu.
mi bardzo smakowało.
źródło: paletasmaku.blogspot.com
To może być niezłe :) Kisiel i biszkopty uwielbiam.
30 czerwca 2011 18:42 | ID: 574946
A lubicie kisiel i biszkopty?
Formę na ciasto (lub inną prostokątną, np żaroodporną) 27 x 21 x 4 cm wyłożyć warstwą biszkopcików.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na wióry za pomocą robota kuchennego lub ręcznie:)
Zagotować w garnku z dodatkiem 2 łyżek cukru. Dusić 10-15 minut. Pod koniec dodać cynamon.
Dwa opakowania kisielu (łącznie 116 g) rozrobić w misce z dodatkiem 1 szklanki zimnej wody.
W garnuszku zagotować 400 ml wody z 3 łyżkami cukru. Dolewać powoli rozmieszany z zimną wodą proszek kisielowy, cały czas mieszając ręczną trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać do jabłek i wymieszać. 2/3 masy wyłożyć na biszkopciki, rozsmarować. Następnie utworzyć drugą warstwę biszkopcików i wyłożyć na nią resztę kisielu z jabłkami. Zostało kilka biszkopcików. Zetrzeć je na tarce (tworząc kruszonkę) i posypać wierzch. Odstawić do wystygnięcia. Umieścić w lodówce na minimum 3 godz. Jabłecznik podawać pokrojony w kostkę. Można posypać cukrem pudrem, dekorować cząstkami świeżych truskawek lub jabłka. Ilość cukru zależy od tego jakie jabłka macie do dyspozycji. Wymieszaną masę najlepiej spróbować i w razie potrzeby dosłodzić wedle gustu.
mi bardzo smakowało.
źródło: paletasmaku.blogspot.com
To może być niezłe :) Kisiel i biszkopty uwielbiam.
No i można po swojemu 'doprawić' w zależności czy wolimy bardziej słodkie czy bardziej kwaskowate. Bardzo szybciutko się robi.
30 czerwca 2011 19:22 | ID: 574963
Ja bym kupiła nowy mikser...teraz to już nie taka droga sprawa;)
30 czerwca 2011 20:03 | ID: 575014
Expresowo robie ZEBRE jest super !!!!
30 czerwca 2011 21:09 | ID: 575068
Bez miksera można zrobić "ciasto" z kaszy manny ,przepis jest chyba na familijnym blogu kulinarnym, bo ja to robię z pamięci,
jest szybkie i pyszne:)
30 czerwca 2011 22:17 | ID: 575179
Wszystkie muffinki robi się bez miksera ;)
30 czerwca 2011 23:58 | ID: 575250
Wiele jest przepisow na ciasta bez uzycia miksera, ja jednak bez niego ani rusz w kuchni - jak dla mnie szybciej jakos cokolwiek zdzialac.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.