Często robie pizze,ale raz ciasto wychodzi mi fajne miekkie a raz twarde jak kamien
niewiem co robie żle.Jeśli ktos zna jakis dobry przepis to bede wdzieczna....
pozdrawiam.
Maja
17 maja 2011 19:50 | ID: 527234
Nie robię domowej pizzy, jak coś tu kupuję same spody i robię lub kupuję już gotowe ale i tak dokładam co nieco do niej - bywa to bardzo rzadko, bo mój małżonek za nimi nie przepada...
18 listopada 2011 13:52 | ID: 684633
Dziewczyny - próbujemy przygotować pizzęr wiejskie party z Party Pizza.
składniki - ciasto, sos, ser, oregano, boczek, kabanos, pepperonii (papryka), cebula, pieczarki
ale ciasto nigdy nie jest takie jak w pizzeri
w czym może tkwić błąd?
11 grudnia 2011 10:25 | ID: 700953
A to na pewno błąd? Może właśnie lepsze wychodzi? :) Ja tam sto rrazy wolę własne ciasto, niż takie z pizzerii ;)
11 grudnia 2011 10:28 | ID: 700956
A to na pewno błąd? Może właśnie lepsze wychodzi? :) Ja tam sto rrazy wolę własne ciasto, niż takie z pizzerii ;)
Czasami to z pizzerii nie jest takie zle, no ale w swoim to przynajmniej wiadomo, co się znajduje.
11 grudnia 2011 10:31 | ID: 700960
Wiesz, nie chodziło mi o to, że jest złe :) Bo pizzę z pizzerii też bardzo lubię. Jeśli jednak sam sobie przygotuję, to jakoś o wiele bardziej mi podchodzi. No i rzecz jasna wiem co tam jest :) To też ważny argument.
11 grudnia 2011 10:33 | ID: 700963
Wiesz, nie chodziło mi o to, że jest złe :) Bo pizzę z pizzerii też bardzo lubię. Jeśli jednak sam sobie przygotuję, to jakoś o wiele bardziej mi podchodzi. No i rzecz jasna wiem co tam jest :) To też ważny argument.
Zgadzam się.
11 grudnia 2011 14:36 | ID: 701057
Często robie pizze,ale raz ciasto wychodzi mi fajne miekkie a raz twarde jak kamien
niewiem co robie żle.Jeśli ktos zna jakis dobry przepis to bede wdzieczna....
pozdrawiam.
Maja
Od paru lat robię według jednego przepisu i wychodzi za każdym razem bardzo smaczna, nie twarda nie miękka, nie rozwalająca się :)
Składniki:
Mąka Wrocławska, lub Poznańska (typ-500), drożdże, woda, cukier, sól, olej.
* 0,25 ml cieplej wody (nie moze byc za goraca)
Do wody dodaj :
4 lyzeczki cukru
4 lyzki maki Wszystko mieszamy
Do tego co powyżej, dodaj 1/2 rozdrobnionej kostki drozdzy, lub 2,5 lyzeczki granulowanych.
Całość wymieszaj przykryj jakaś gazą czy szmatka i odstaw na 10-15 minut, do wyrośnięcia drozdzy.
Po wyrośnięciu drożdzy
Do miski, garnka wsyp 3,5 szklanki maki. Do maki dodaj 3 szczypty soli, 3 szczypty cukru i 4 duze lyzki oleju. Do tego wlej wyrosniete drozdze i wszytsko dokladnie wymieszaj ( rekoma, lyzka). No i teraz najwazniejsze by dobrze wyrobic ciasto, wyklepac :)
Jesli ciasto jest za suche-cala maka sie nie polaczyla z reszta, dolej troche cieplej wody i ugniataj.
Dobrze wyronione ciasto musi byc ciut klejące na wierzchu.
Ja zazwyczaj klade na blasze rozwalkowane juz ciasto i na chwile wkladam samo bez dodatkow do rozgrzanego piekarnika. doslownie na 3 minuty. Troszke podrosnie, spod lekko zrumienieje. Wyciagam, klade skladniki i znow do piekarnika. Ile piec to nie powiem. Ja pieke na oko :) Bo wszytsko zalezy, kto ma jaki piekarnik :)
Smacznego, mam nadzieje, ze wyprobujesz i wyjedzie ;)
11 grudnia 2011 17:41 | ID: 701176
25 lutego 2012 12:36 | ID: 751723
Hej ja daje \\robie tak
1 kg mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
100 ml oleju
600 mi wody
1/4 kostki drożdży
Wszystko dobrze zagniatamy z tego powinny wyjsc 4 pizze,przpis jest dobry bo wykorzystuje go od 3 lat w mojej pizzerni jezeli macie jakies pytania zapraszam na gg 12671043
25 lutego 2012 12:39 | ID: 751725
Kwestia udanej pizzy w domu polega głównie na temperaturze w jakiej sie piecze,domowe piekarniki maja na ogół temperature max 250 stopni w pizzerni pizze piecze siee w temp.350 stopni
25 lutego 2012 13:00 | ID: 751739
Łatwy i sprawdzony:
1,5 szklanki mąki
3 dg. drożdży
3 łyżki oleju
0,5 szklanki ciepłej wody
0,5 łyzki soli
0,5 łyżki cukru
25 lutego 2012 13:05 | ID: 751746
ja od bardzo dawna robię z przepisu Mamy Tymka i jestem zachwycona i nie tylko ja;)
15 marca 2012 12:46 | ID: 761065
kto chcial przepis na ciasto na pizze?????
15 marca 2012 12:49 | ID: 761069
To i ja skorzystam :))))
15 marca 2012 14:42 | ID: 761119
Ja jajka też nie dodaję. Jak dodawałam to rosło ogrome.
A teraz robię tak:
2 szk mąki
2 dag drożdzy
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżka oleju
0,5 szkl mleka lub wody
koniecznie zioła do pizzy
Ja Zioła dodaję do sosu pomidorowego (oregano,bazylię)Do ciasta nigdy nie dawałam,ale napewno spróbuję.
Ja chciałam przepis. Wzieliśmy ten właśnie. Mój partner wyrabia, na razie ładnie wychodzi, zobaczymy jak się zrobi ;).
15 marca 2012 15:19 | ID: 761123
ja od bardzo dawna robię z przepisu Mamy Tymka i jestem zachwycona i nie tylko ja;)
Ja też robiłam z tego przepisu i z przepisu witaaminki.Oba warianty sa świetne.
15 marca 2012 16:40 | ID: 761136
A ja mam taki przepis na ciasto do pizzy, zawsze wyszło dobre, a pizzę robię bardzo często:
- 3/4 szkl. wody
- pół kostki drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka oleju
- 3 szkl. mąki
Do naczynia wlewam wodę, rozpuszczam w niej drożdże i dodaję 2 łyżeczki cukru. Odstawiam na pół godziny.
Potem dodaję pozostałe składniki i wyrabiam ciasto.
Potem już na blachę wylepioną ciastem daję ketchup, paprykę, cebulę, pieczarki i na koniec potarty ser.
Pizza zawsze wychodzi przepyszna:)
16 marca 2012 10:25 | ID: 761503
Zrobiliśmy pizzę z tego przepisu o którym pisałam wyżej. Wyszła super, ciasto grube, wyrosnięte i smaczne!!! Polecam!!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.