Jakie są Wasze regionlane potrawy. Co byście zaproponował swoim gościom z innego regionu, czym przywitały?
28 stycznia 2011 10:08 | ID: 395836
Śląsk to żurek śląski oraz kluski śląskie, rolada i "modro" kapusta.
28 stycznia 2011 10:09 | ID: 395838
Śląsk to żurek śląski oraz kluski śląskie, rolada i "modro" kapusta.
Mmm uwielbiam kluski śląskie, a o żurku śląskim nie słyszałam zdradzisz przepis?
28 stycznia 2011 10:11 | ID: 395842
Nasze ryby mazurskie,mazurskie pierogi z dodatkiem grzybków czy też ryb...
Pierogi z dodatkiem ryb???? Nie jadłam;)
28 stycznia 2011 10:13 | ID: 395847
Ja śląskich klusek nie lubie. Zraziłam się będąc na stancji, choć pewnie jak ktoś dobrze umie je zrobić to są pyszne.
28 stycznia 2011 10:15 | ID: 395853
Śląsk to żurek śląski oraz kluski śląskie, rolada i "modro" kapusta.
Mmm uwielbiam kluski śląskie, a o żurku śląskim nie słyszałam zdradzisz przepis?
Nie bo nie jestem Ślązaczką :))))
U nas się kupuje w sklepach gotowy zakwas do żuru - ma napis żurek śląski.
30 stycznia 2011 19:33 | ID: 398574
U nas to na pewno będą kartacze, babka ziemniaczana i kiszka...
uwielbiam
z ciast polecam sękacz i mrowisko
30 stycznia 2011 19:52 | ID: 398608
U nas w Zagłębiu to: zalewajka (żurek zalewany gestą śmietaną z ziemniakami)
30 stycznia 2011 20:51 | ID: 398679
Cebularz, schab po lubelsku, pieróg gryczany
30 stycznia 2011 20:55 | ID: 398685
Prażonki – (pieczonki, duszonki) potrawa pochodząca z Zagłębia Dąbrowskiego. W Porębie w woj. śląskim co roku organizowany jest "Światowy Festiwal Prażonek". Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią. Inne nazwy to pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy. Klasycznie przygotowywane na ognisku w żeliwnym kociołku (z dokręcaną pokrywką) produkowanym w Porębie (tylko w Porębie produkuje się jeszcze tradycyjne kociołki żeliwne), Myszkowie i Zawierciu. Istnieją też kociołki aluminiowe. Dobrze smakują również zrobione na patelni lub w garnku w warunkach kuchennych.
30 stycznia 2011 21:05 | ID: 398699
Prażonki – (pieczonki, duszonki) potrawa pochodząca z Zagłębia Dąbrowskiego. W Porębie w woj. śląskim co roku organizowany jest "Światowy Festiwal Prażonek". Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią. Inne nazwy to pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy. Klasycznie przygotowywane na ognisku w żeliwnym kociołku (z dokręcaną pokrywką) produkowanym w Porębie (tylko w Porębie produkuje się jeszcze tradycyjne kociołki żeliwne), Myszkowie i Zawierciu. Istnieją też kociołki aluminiowe. Dobrze smakują również zrobione na patelni lub w garnku w warunkach kuchennych.
U nas to pieczonki albo duszonki w Sosnowcu, Będzinie i okolicach się mówi raczej, takie tradycyjne "pieczonki" w kociołku z burakami raz jadłam i smakowały mi tak średnio musze przyznać, za to czasami na obiad mam "pieczonki" robione w szybkowarze, z cebulką, kiełbasą i boczkiem i troszke marchewki i są pyszne :)
30 stycznia 2011 21:14 | ID: 398715
U nas w Zagłębiu to: zalewajka (żurek zalewany gestą śmietaną z ziemniakami)
A oto jak mniej więcej wygląda zalewajka :)
31 stycznia 2011 10:22 | ID: 399230
U nas w Zagłębiu to: zalewajka (żurek zalewany gestą śmietaną z ziemniakami)
A oto jak mniej więcej wygląda zalewajka :)
A ja robię zalewajkę bez śmietany... Tylko żurek, biała kiełbasa i ziemniaki.
31 stycznia 2011 10:27 | ID: 399232
żur rzeszowski... :)
Jagienko ! A czym on się różni, (bo na pewno tak jest) od innych żurków?
Aczy słyszałyście o dzyndzołkach warmińskich?
To są takie malutkie pierożki jak sakiewki z nadzieniem z surowego mięsa przyprawionego czosnkiem i majerankiem. Są przepyszne. Mam książeczkę z naszymi przepisami. Potem wrzucę kilka przepisów do KTK.
31 stycznia 2011 12:23 | ID: 399334
żur rzeszowski... :)
Jagienko ! A czym on się różni, (bo na pewno tak jest) od innych żurków?
Aczy słyszałyście o dzyndzołkach warmińskich?
To są takie malutkie pierożki jak sakiewki z nadzieniem z surowego mięsa przyprawionego czosnkiem i majerankiem. Są przepyszne. Mam książeczkę z naszymi przepisami. Potem wrzucę kilka przepisów do KTK.
Dzyndzałki warmińskie jadłam w karczmie w Gietrzwałdzie , są pyszne . Babciu Ali i Mai - czekam na przepis ..
31 stycznia 2011 12:28 | ID: 399340
Prażonki – (pieczonki, duszonki) potrawa pochodząca z Zagłębia Dąbrowskiego. W Porębie w woj. śląskim co roku organizowany jest "Światowy Festiwal Prażonek". Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią. Inne nazwy to pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy. Klasycznie przygotowywane na ognisku w żeliwnym kociołku (z dokręcaną pokrywką) produkowanym w Porębie (tylko w Porębie produkuje się jeszcze tradycyjne kociołki żeliwne), Myszkowie i Zawierciu. Istnieją też kociołki aluminiowe. Dobrze smakują również zrobione na patelni lub w garnku w warunkach kuchennych.
O tak!! Do Poręby na festyn uwielbiam jeździć i ten zapach... mniam :)
31 stycznia 2011 14:12 | ID: 399487
Prażonki – (pieczonki, duszonki) potrawa pochodząca z Zagłębia Dąbrowskiego. W Porębie w woj. śląskim co roku organizowany jest "Światowy Festiwal Prażonek". Prażonki sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry lub kostkę i duszonych w kotle ze smalcem, cebulą, kiełbasą, boczkiem, ew. burakami i marchwią, przykrywane liściem kapusty lub ew. papierem śniadaniowym, które to następnie dociska się ściśle i szczelnie pokrywką dokręcaną na śrubę. Doprawiane odpowiednio solą i pieprzem. Podawane zwykle z kefirem i mizerią. Inne nazwy to pieczonki, duszonki, duszaki, prażynki, duszone, maścipula, dymfoki, prażuchy. Klasycznie przygotowywane na ognisku w żeliwnym kociołku (z dokręcaną pokrywką) produkowanym w Porębie (tylko w Porębie produkuje się jeszcze tradycyjne kociołki żeliwne), Myszkowie i Zawierciu. Istnieją też kociołki aluminiowe. Dobrze smakują również zrobione na patelni lub w garnku w warunkach kuchennych.
U nas to pieczonki albo duszonki w Sosnowcu, Będzinie i okolicach się mówi raczej, takie tradycyjne "pieczonki" w kociołku z burakami raz jadłam i smakowały mi tak średnio musze przyznać, za to czasami na obiad mam "pieczonki" robione w szybkowarze, z cebulką, kiełbasą i boczkiem i troszke marchewki i są pyszne :)
To wszystko wygląda tak apetycznie będę musiała spróbować zrobić........
31 stycznia 2011 14:14 | ID: 399489
Polecam, my mamy kociołek żeliwny. Pyszne są, a jak się pieką unosi się cuny zapach że aż ślinka cieknie. Już się nie mogę doczekać lata :)
17 kwietnia 2012 14:49 | ID: 773933
Zalewajka swietokrzyska
Składniki:
- 75 dag ziemniaków,
- butelka żuru 0,5 l,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 20 dag kiełbasy wędzonej, białej lub boczku wędzonego (wkładka),
- śmietana kwaśna,
- liść laurowy (2-3 listki),
- ziele angielskie (3-4 ziarenka),
- sól, pieprz do smaku,
- słonina do kraszenia (ok. 5 dag),
- 2-3 kapelusze grzybów suszonych (niekoniecznie).
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z gotującą wodą włożyć pokrojone ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie namoczone wcześniej grzyby. Gotować 10-15 minut. Żur rozmieszać z 3-4 łyżkami śmietany, dodać posiekany czosnek. Gdy ziemniaki będą na pół miękkie, wlać przygotowaną wcześniej mieszankę (żur + śmietana + czosnek), przyprawić do smaku solą i pieprzem. Okrasić skwarkami ze słoniny, serwować w głębokim talerzu z dodatkiem chleba lub bez.
Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 6 września 2006
Źródło: ŚODR Modliszewice
http://swietokrzyskie.org.pl/kuchnia-regionalna/produkty-regionalne/799-zalewajka-swietokrzyska
17 kwietnia 2012 14:51 | ID: 773934
maz moja zupe fitke robi -mowi ze u niego sie to jada. z ziemniakow zupa
ja nienawidze jej....
17 kwietnia 2012 15:03 | ID: 773939
maz moja zupe fitke robi -mowi ze u niego sie to jada. z ziemniakow zupa
ja nienawidze jej....
kartoflanka?
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.