Moge Ci dać mój Świetny przepis na paszteciki...
Paszteciki z farszem pieczarkowo-cebulkowym
60 g drożdży
2 łyżki cukru
250 ml kwaśnej śmietany/maślanki
4 szkl. mąki
1-2 łyżki soli
150 g margaryny/masła
150 g smalcu
+ 1 jajko do smarowania przed pieczeniem
To ciasto krucho-drożdżowe, więc oczywiście najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Drożdże, w małej miseczce, łyżką rozgnieść z cukrem.
Mąkę wymieszać z solą i posiekać z tłuszczem jak najdokładniej.
Drożdże wymieszać ze śmietaną/maślanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać, tylko żeby składniki dokładnie się połączyły, wyrabiać ciasta nie trzeba.
Przykryte odstawić do wyrośnięcia.Po wyrośnieciu
Podzielić ciasto i nadzienie na 3 części - w ten sposób będzie wygodniej z nimi pracować. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, wykładać nadzienie i formować paszteciki.
Układać na delikatnie otłuszczonej blasze, używam tych piekarnikowych, smarować rozmąconym jajkiem. Można posypać sezamem, makiem, cukrem jeśli nadzienie jest słodkie, odradzam sól - przez nią przechowywane paszteciki
szybko stracą kruchość, zresztą ciasto jest i tak dość słone :)
Farsz
Pieczarki wraz z cebulką podsmażamy na patelnii i przyprawiamy do smaku(pieprz,sól).Po wystygnięciu mielimy wszystko w maszynce.Do farszu dodajemy bułki tartej tak aby farsz nie rozlatywał się.
SmaczneGO
p.s. Paszteciki robiłam na Święta Bożego Narodzenia z dodatkiem sera były pyszne