Podam Wam przepis, który niedawno odnalazłam na innym forum. Sama go wypróbowałam i trochę zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że pomysł ten mnie zaciekawił, gdyż wydawał mi się nieprawdopodobny ale zarazem godny wypróbowania. Jest to przepis na schab, szynkę, łopatkę, filet z indyka bez pieczenia. Smak super!!! Latwo się go wykonuje a przepis jest banalny. Oceńcie sami. Zachęcam! Cała receptura podana jest na 2 kg kawałek mięsa ( w całości). Oto przepis: - 2 kg mięsa - ja użyłam schab - 2 litry wody - 1/3- 1/2 szklanki soli (według kawałka mięsa; jeśli kawałek jest płaski, jak w przypadku schabu, można dać mniej; jeśli jest to bryłka mięsa, np.łopatka- można dać więcej) - 1 łyżka cukru - 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego - 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego - 5 ząbków czosnku (dużych) - 2 łyżki majonezu - Liść laurowy - ziele angielskie - kolendra - lub inne według swojego uznania WIECZOREM w dużym garnku wymieszać wodę ze wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbić trzepaczką na małe kuleczki, natomiast czosnek pokroc w kawałki. Całość zagotować i ostudzić. Do całkowicie zimnej zalewy dodać kawał mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować - 5 minut. Przykryty pokrywką garnek z mięsem pozostawić na całą noc. RANO znów doprowadzić do wrzenia i gotować mięso następne i ostatnie 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie, wyjmujemy mięso i gotowe. Można w czasie "leżakowania" w zalewie mięso obracać, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!!! ellle54
Baranina z kapustą - Kuchnia norweska. - 1 kg jagnięciny lub baraniny - 1 kg białej kapusty - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka pieprzu - Natka pietruszki Mięso dokładnie umyj i osusz, pokrój w kostkę. Kapustę oczyść, pokrój w grube paski. Mięso układaj na przemian z kapustą w dużym, najlepiej żeliwnym garnku. Każda warstwę posypuj solą i ziarenkami pieprzu. Wlej tyle wody, aby sięgała do 5 cm powyżej powierzchni potrawy. Duś na małym ogniu tak długo, aż mięso i kapusta będą zupełnie miękkie. Przed podaniem posyp natką. Możesz podawać z gotowanymi ziemniakami. spokojny_
Przepis śląski - Obiad Rolady 6 płatów mięsa wołowego musztarda, pieprz, sól, 10 dkg boczku lub kiełbasy cebula, ogórek kiszony lub konserwowy Każdy płat lekko rozbic, posolic i posmarwać musztardą cebulę, boczek i ogórek kroimy w kostkę i układamy na każdym płacie Mięso zwijamy i spinamy szpilką do rolad lub obwiązujemy nitką. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron mocno obrumienić rolady. Podlać wodą i dusić do miekkości. Następnie sos zagęścic zawiesiną z mąki wody i dodać do sosu. Zagotować Ja na sam koniec wrzucam pokrojony ząbek czosnku ( nie gotować ) Kluski śląskie 1 kg. ziemniaków Mąka ziemniaczana Sól Ziemniaki obrać i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków, lub dobrze pognieść. Poczekać chwilę aż trochę wystygną, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 częsci, jedną część wyjąć. W miejsce wyjętej części wsypac mąkę ziemniaczaną, dodać wyjętą częsć i dobrze zagniesć na jednolitą masę. Formować kluski. Wrzucić do wrzącej osolonej wody. Mieszać delikatnie łyżką drewnianą. Kluski zagotować i potem zmiejszyć ogień, żeby się nie rozgotowały. Czerwona kapusta ( modro kapusta ) 1 główka kapusty czerwonej 10 dkg. boczku wędzonego sól, pieprz, ocet, cukier Kapustę pokroić, ugotować w małej ilości wody do miękkości, Pokrojony w kostkę boczek usmażyc i dodać do kapusty. Posolić, dodać do smaku octu i trochę cukru. basiia_
Kurczak w jogurcie. - jeden kurczak lub dowolne jego części (ulubione części) - jogurt naturalny (200 ml) - jedno żółtko - jedna duża cebula Kurczaka podzielić na 8 czesci. Umyć, osuszyć, posolić, popaprykowac i odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Cebulę zetrzeć na tarce (jak do placków ziemniaczanych) dodać jogurt, żółtko i dokładnie wymieszać. W tej dziwnej masie obtaczać porcję kurczaka i panierować w bułce tartej . Ułożyć w formie i piec w piekarniku początkowo przykryte a przez ostatnie 20 min. bez przykrycia .Ogólnie piec ok. 60 min. PS: Ja zamiast soli doprawiłam warzywkiem i piekę w naczyniu żaroodpornym. ellle54