1 kwietnia 2010 10:52 | ID: 183392
1 kwietnia 2010 10:53 | ID: 183393
1 kwietnia 2010 10:58 | ID: 183394
1 kwietnia 2010 11:21 | ID: 183412
1 kwietnia 2010 11:31 | ID: 183416
1 kwietnia 2010 14:20 | ID: 183545
1 kwietnia 2010 15:29 | ID: 183629
Emi dzieki za wątek, przypomiałas mi, ze cos takiego istnieje.
Ja faszeruje szynką i szczypiorem i startym serem.
1 kwietnia 2010 16:09 | ID: 183650
3 kwietnia 2010 17:05 | ID: 184842
- 8 jajek, - 4 szt rzodkiewki, - 1/2 ogórka, - 1 łyżka majonezu, - 2 łyżki kukurydzy, - 1 łyżka ketchupu, - szczypta papryki, - 3 plasterki wędzonej szynki, - sól, pieprz
Przygotowanie:Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Rzodkiewki i ogórek posiekać drobno, dodać żółtka z 4 jajek, majonez, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nałożyć do połówek jajek i udekorować. Kukurydzę i szynkę drobno posiekać, dodać ketchup, pozostałe żółtka jajek, doprawić solą i papryką, wymieszać. Farsz nakładać do pozostałych połówek jajek i dekorować. Czas przygotowania 45 min. Przepis na 8 osób.3 kwietnia 2010 17:10 | ID: 184844
Jaja na rzeżusze
Składniki:
- pojemniczki rzeżuchy, - 8 jajek, - 3 łyżki majonezu dekoracyjnego, - łyżka masła, mała cebulka, - 6 pieczarek, natka, - 3 oliwki faszerowane papryką, - łyżeczka kawioru, 6 kaparów, - sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, pokroić na połówki, ostrożnie wybrać żółtka. Dwa żółtka odłożyć, resztę utrzeć z majonezem. Przyprawić solą i pieprzem. Masę umieścić w szprycy. Napełnić nią połowę jajek. Udekorować kawiorem i kaparami. Rzeżuchę przełożyć na półmisek na nim ustawić jajka. Ochłodzić. Posiekać cebulę i pieczarki, przesmażyć na maśle. Przyprawić solą i pieprzem. Przestudzić, zmiksować z odłożonymi żółtkami. Dodać łyżeczkę posiekanej natki. Masą napełnić pozostałe połówki białek, ułożyć na posłaniu z rzeżuchy obok wcześniej przygotowanych jajek. Udekorować listkami natki i plasterkami oliwek.
3 kwietnia 2010 17:11 | ID: 184846
Jajka "Orsini"
Składniki na 8 porcji:
- 8 jajek, - 2 łyżki masła, - 5 łyżek startego, twardego żółtego sera (np. parmezanu, groyera), - sól, pieprz, - gałązki świeżej zieleniny.
Przygotowanie:
Jajka umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Delikatnie rozbić, oddzielając białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Żaroodporne naczynie nasmarować masłem, wlać do niego pianę z białek, łyżką wyrównać powierzchnię. W pianie zrobić osiem otworów, w każdym z nich umieścić po jednym żółtku. Żółtka posolić i popieprzyć. Całość potrawy posypać warstwą startego, żółtego sera. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika. Zapiekać 10 minut. Podawać natychmiast w naczyniu, w którym się zapiekało. Posypać zieleniną. Świetnym dodatkiem do jajek "Orsini" będzie surówka przygotowana z sałaty lodowej z papryką i cebulką, polana sosem winegret. Czas przygotowania 15 minut
3 kwietnia 2010 17:11 | ID: 184847
3 kwietnia 2010 17:12 | ID: 184848
Jajka nadziewane pastą
Składniki na 10 porcji:
- 10 jajek ugotowanych na twardo, - 6 łyżek majonezu, - pół pęczka natki pietruszki, - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - szczypta szafranu, pół łyżeczki curry, - sól, biały pieprz, - papryka żółta i czerwona, - pomidor, bazylia.
Przygotowanie:
Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć, po czym przetrzeć je przez sitko. Natkę drobno posiekać. Majonez połączyć z żółtkami i podzielić na trzy równe części. Jedną część połączyć z posiekaną natką, drugą z przecierem pomidorowym, trzecią - z curry i szafranem. Każdą pastę przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masę wyłożyć na jajka za pomocą szprycy do kremu. Jajka ułożyć na półmisku i udekorować pokrojoną w paski papryką, cząstkami pomidora oraz listkami bazylii i pietruszki. 1 porcja - 200 kcal Czas przygotowania: 40 minut
3 kwietnia 2010 17:12 | ID: 184849
3 kwietnia 2010 17:13 | ID: 184850
Roladki z jajkiem
Składniki na 8 porcji:
- 4 jajka na twardo, - 10 dag ostrego żółtego sera, - 2 łyżki pestek słonecznika, - 2 łyżki kiełków sojowych, - ząbek czosnku, 3 łyżki majonezu, - 2 łyżki gęstej śmietany, - 8 - 10 liści sałaty, pęczek rzodkiewek, - cukier, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jajka obrać, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Kiełki sojowe włożyć do wrzącej wody, gotować minutę, odcedzić, posiekać. Majonez wymieszać starannie ze śmietaną, przyprawić odrobiną cukru, solą i pieprzem. Posiekane jajka, ser, pestki, kiełki, rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać posiekany czosnek oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego. Wymieszać. Farsz nałożyć na umyte i osuszone liście sałaty, zwinąć je. Ułożyć roladki na półmisku. Udekorować rzodkiewkami, schłodzić. Porcja - 85 kcal Czas przygotowania: 30 minut
3 kwietnia 2010 17:13 | ID: 184851
3 kwietnia 2010 17:16 | ID: 184852
3 kwietnia 2010 17:18 | ID: 184853
3 kwietnia 2010 17:24 | ID: 184857
3 kwietnia 2010 21:35 | ID: 184994
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.