Czy macie jakieś pomysły, wypróbowane przepisy na potrawy, desery z ryżem a może sałatki? Szukam inspiracji. ..
Może macie coś ciekawego co chętnie zjadają wasi domownicy?
2 listopada 2013 13:53 | ID: 1036812
Z ryżu robię albo danie chińskie, czyli kurczaka z fixem, albo ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem.
2 listopada 2013 14:29 | ID: 1036814
moje dzieci lubią ryż z truskawkami i jogurtem. robię też sałatkę z ryżem. dodaję do niej też rzodkiewkę,szynkę,paprykę,ogórka.
2 listopada 2013 16:52 | ID: 1036848
2 listopada 2013 19:56 | ID: 1036860
Z ryżu robię albo danie chińskie, czyli kurczaka z fixem, albo ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem.
O , fajne. Dobrze że przypomiałaś, też kiedyś takie danie robiłam.
3 listopada 2013 07:58 | ID: 1036891
gołąbki - tradycujne i " oszukane " ...
3 listopada 2013 16:36 | ID: 1037084
gołąbki - tradycujne i " oszukane " ...
Tradycyjne to znam a te oszukane to jakie są?
3 listopada 2013 16:41 | ID: 1037089
gołąbki - tradycujne i " oszukane " ...
Tradycyjne to znam a te oszukane to jakie są?
Też jestem ciekawa co to za gołąbki.
3 listopada 2013 16:42 | ID: 1037091
gołąbki - tradycujne i " oszukane " ...
Tradycyjne to znam a te oszukane to jakie są?
Też jestem ciekawa co to za gołąbki.
ja robie pomysł na gołabki z knorr lub winiary
4 listopada 2013 12:53 | ID: 1037306
Pomidorowa z ryżem, wyszła.
4 listopada 2013 13:17 | ID: 1037325
Ja sałatkę krabową robię z ryżem - prosta i szybko się robi...
Sałatka krabowa
Składniki
1/ 2 torebeczki ryżu
2/ 1 paczka paluszków krabowych 250g
3/ 2 czerwone papryki
4/ 1 papryka żółta
5/ 2 średniej wielkości świeże ogórki
5/ 2 puszki kukurydzy
6/ majonez
Sposób przyrządzenia
Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Paluszki krabowe pokroić w plasterki, paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę i dodać do ryżu jak również po odcedzeniu dodać kukurydzę. Całość wymieszać i doprawić majonezem. Sałatka gotowa do spożycia.
SMACZNEGO !!!
4 listopada 2013 13:55 | ID: 1037336
A jak się robi ryż zapiekany z jabłuszkiem ? Ja tego nie znam a córka uwielbia
4 listopada 2013 14:10 | ID: 1037343
Znalazłam w internecie - jak widzę to przepis prosty jest...
Ryż zapiekany z jabłkamiSkładniki:
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w posolonej wodzie. Ugotowany ryż odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać i zetrzeć na drobnej tarce (drobne wiórki). W rondelku zasypać starte jabłka 1/2 szklanki cukru. Gotować 15min. często mieszając. Doprawić cynamonem (pod koniec gotowania). 2 woreczki ryżu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na ryż delikatnie wyłożyć prażone jabłka. Następnie resztę ryżu ułożyć na jabłkach. Zapiekać w piekarniku (bez przykrycia) około 30min. w temperaturze 160-180 stopni. Śmietanę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym (do smaku) i szczyptą cynamonu. Ryż podawać z sosem śmietanowym. Smacznego!
AutorKiki10
4 listopada 2013 14:52 | ID: 1037369
Znalazłam w internecie - jak widzę to przepis prosty jest...
Ryż zapiekany z jabłkamiSposób przygotowania:
Ryż ugotować w posolonej wodzie. Ugotowany ryż odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać i zetrzeć na drobnej tarce (drobne wiórki). W rondelku zasypać starte jabłka 1/2 szklanki cukru. Gotować 15min. często mieszając. Doprawić cynamonem (pod koniec gotowania). 2 woreczki ryżu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na ryż delikatnie wyłożyć prażone jabłka. Następnie resztę ryżu ułożyć na jabłkach. Zapiekać w piekarniku (bez przykrycia) około 30min. w temperaturze 160-180 stopni. Śmietanę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym (do smaku) i szczyptą cynamonu. Ryż podawać z sosem śmietanowym. Smacznego!
AutorKiki10
Może być dobre. Trzeba spróbować.
4 listopada 2013 15:08 | ID: 1037377
polecam wino z ryżu
Składniki na około 25 litrów wina:
4 listopada 2013 15:20 | ID: 1037385
ja robie kurczaka w sosie słodko kwasnym z ryżem albo ryz z jabłakami i cynamonem, jako dodatek do pomidorówki
4 listopada 2013 15:35 | ID: 1037397
Z ryżu robię albo danie chińskie, czyli kurczaka z fixem, albo ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem.
Do tego pomidorówka z ryżem i gołąbki w wersji zawijanej i bez zawijania. Tylko ja zapiekam inaczej ryż niż Grażynka bo nagrzewam piekarnik a w naczyniu żaroodpornym ryż zalewam mlekiem i wodą prażę w tem 180stopni a jak zaczyna pęcznieć to dokładam 2 łyżki masła i 2 torebki cukru waniliowego, a jabłka wcześniej uprażam w garnku z cukrem i cynamonem na mięciutko i pod koniec prażenia ryżu mieszam wszystko razem.
4 listopada 2013 17:31 | ID: 1037447
gołąbki - tradycujne i " oszukane " ...
Tradycyjne to znam a te oszukane to jakie są?
Też jestem ciekawa co to za gołąbki.
kapustę kroi się drobno , ja podsmażam ją z drobno posiekaną cebulką . Dalej robię jak kotlety mielone - dodaję ryż ugotowany zamiast bułki i jajko . Panieruję w tartej bułce , obsmażam z każdej strony . Potem duszę w sosie pomidorowym lub grzybowym . Moja rodzina bardzo lubi takie gołąbki ...
4 listopada 2013 17:55 | ID: 1037450
gołąbki - tradycujne i " oszukane " ...
Tradycyjne to znam a te oszukane to jakie są?
Też jestem ciekawa co to za gołąbki.
kapustę kroi się drobno , ja podsmażam ją z drobno posiekaną cebulką . Dalej robię jak kotlety mielone - dodaję ryż ugotowany zamiast bułki i jajko . Panieruję w tartej bułce , obsmażam z każdej strony . Potem duszę w sosie pomidorowym lub grzybowym . Moja rodzina bardzo lubi takie gołąbki ...
Czyli to samo co u mnie z nazwą "gołąbki bez zawijania" tyle że ja nie podsmażam kapusty i dodaję do farszu taką surową i razem (mięso, ryż i kapusta) podsmażam najpierw na patelni a potem duszę w piekarniku ze sosem pomidorowym.
4 listopada 2013 18:07 | ID: 1037451
gołąbki - tradycujne i " oszukane " ...
Tradycyjne to znam a te oszukane to jakie są?
Też jestem ciekawa co to za gołąbki.
kapustę kroi się drobno , ja podsmażam ją z drobno posiekaną cebulką . Dalej robię jak kotlety mielone - dodaję ryż ugotowany zamiast bułki i jajko . Panieruję w tartej bułce , obsmażam z każdej strony . Potem duszę w sosie pomidorowym lub grzybowym . Moja rodzina bardzo lubi takie gołąbki ...
Czyli to samo co u mnie z nazwą "gołąbki bez zawijania" tyle że ja nie podsmażam kapusty i dodaję do farszu taką surową i razem (mięso, ryż i kapusta) podsmażam najpierw na patelni a potem duszę w piekarniku ze sosem pomidorowym.
to są te same gołąbki . A kapusta podsmażana to już mój wynalazek ...
4 listopada 2013 19:43 | ID: 1037473
Mi się jeszcze przypomniała taka zapiekanka co kiedyś robiłam z ryżu.
Ryż trzeba ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (dla koloru). Podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną dość drobno i doprawioną (sól, pieprz, papryka, może też być z przyprawą do kurczaka). Cebulę pokroić i też podsmażyć (można na tej samej patelni co kurczak - mniej zmywania, ale najpierw podsmażałam cebulę, a potem kurczaka). Pokroić w kostkę paprykę czerwoną i ananasy z puszki. Potem to wszystko plus kukurydzę z puszki mieszamy, wkładamy w natłuszczone naczynie żaroodporne i zapiekamy. Fajny obiad jeśli gdzieś wychodzimy, po powrocie wystarczy włączyć piekarnik (o ile pamiętam to na 200 stopni), poczekać 20 min i mamy smaczne, ciepłe danie na stole :)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby tworzyć nowe wątki i dyskutować na forum.