KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322698 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 20-07-2014 20:56
Wczoraj przyjechal synuś z rodzinką.
Po obiedzie zaprosiłam ich na dzialkę na kawusię. Właściwie to chciałam im pokazać swoją ukochaną działeczkę. Spodobala im się bardzo. Pojechaliśmy naszym Transitem. Był to prawdziwy wesoły autobus.
Nasze dziewczynki i Kacper wyśpiewywali i śmiali się a my razem z nimi.
A na działce dzieciaki szalały , biegały po dróżkach wokół działki i cudownie bawiły się ze sobą.
A my piliśmy sobie kawusię i jedliśmy Olowe ciasto jogutrowe i moje ciasteczka.
Składniki na ciasteczka.
1 opakowanie ciasta francuskiego
Maliny, borówki i morele.
masło do wysmarowania blachy i mąka do posypania.
I znów arcytrudny sposób przygotowania:
Ciasto pokroic na małe kwadraciki.
Przełozyc te kwadraciki na posmarowaną i wysypaną mąką blachę.
Na każdy kwadracik położyć owoce
I do piekarnika . Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.
A potem obficie posypać cukrem pudrem.
Nadesłane przez: Dunia dnia 12-07-2014 17:01
Dzisiaj zrobiłam takie próbne drożdżowe ślimaczki. Pierwszy raz coś takiego piekłam.
Zaniosę moim dziewczynkom. I tym razem one ( mam nadzieję) rozsmakują się w czymś co goście przyniosą.
Składniki:
3 szklanki mąki ( jeśli będzie potrzeba , to jeszcze trochę w trakcie wyrabiania ciasta).
1 całe jajko i jedno żółtko.
1 szklanka 250ml mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 /2 kostki drożdży świeżych
Pomada do posmarowania ciasta
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy zaczyn z drożdży: Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami mąki, mleka i cukru. Stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W małym rondelku podgrzewamy maslo, mleko i rozpuszczamy cukier + cukier waniliowy. Nie podgrzewamy za mocno atym bardziej nie zagotowujemy.
Na stolnicę przesypujemy przez sito mąkę , robimy dołek i wlewamy zaczyn z drożdży.
Zamieszamy i wolniutko wlewamy mleko z masłem i cukrem.
Zarabiamy łyżką ciasto i jeśłi trzeba dodajemy jeszcze mąkę.
Wyrabiamy ciasto na miękką elastyczną kulę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Przygotowujemy pomadę czyli maslo, cukier i cynamon rozpuszczamy w małym garnuszku i studzimy.
Wyrośniętą kulę dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na placek.
Każdy placek smarujemy pomadą i zwijamy w rulon. A rulon kroimy na plastry.
Plastry ciasta przekładamy na blachę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.
Każdy plaster smarujemy jeszcze raz pomadą i czekamy aż jeszcze raz podrosną.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Wykładamy, studzimy i podajemy do kawusi, kakao lub mleka.
Smacznego!!!
Nadesłane przez: Dunia dnia 11-07-2014 18:14
Połowa lipca to czas zbiorów roślin strączkowych. Ja zbieram groszek, fasolkę szparagową żóltą i zieloną. Nie posadziłam w tym roku bobu . W przyszłym nadrobię zaleglości. A tymczasem kupiłam bób na rynku.
I dzisiaj przygotowałam sałatkę z tych warzyw. Fasolkę, groszek i bób oddzielnie obgotowałam w dużej ilości posolonej z dodatkiem cukru i octu wodzie.
Składniki:
Ilości dowolne ale tak po 1/3 zawartości każdych warzyw. Bób musi być obrany.
Posiekany koperek . Też w dowolnej ilości.
Olej słonecznikowy
sól i pieprz naturalny świeżo zmielony
1 mały ząbek czosnku.
Arcytrudne przygotowanie:
Warzywa polać w misce dowolną ilością oleju, posolić, popieprzyć, wsypać koperek, dodać wycisnięty ząbek czosnku.
Wymieszać , wstawić do lodówki.
Podawać z dowolnym pieczywkiem. Mogą być grzanki.