KulinariaKategorie: Kulinaria Liczba wpisów: 150, liczba wizyt: 322649 |
Nadesłane przez: Dunia dnia 06-08-2015 17:32
Cukinia nam obrodziła w tym roku. Wycinamy i duża i małą. Każda ma swoje zastosowanie.
Dzisiaj proponuję Wam placek z cukinii. Przepis dostałam od Krysi ( sąsiadki z działki). Ale swoim zwyczajem zmodyfikowałam go.
Placek jest pyszny na ciepło i na zimno.
Składniki:
2 duże cukinie.
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
3 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżeczki suszonych ziół ( tymianek, szałwia, oregano, cząber, lubczyk). Taką mieszankę sama robię . A zioła hoduję na działce. Jako zamiennik proponuję zioła prowansalskie.
1/2 kubka oleju
1 kubek tartego sera żóltego.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
1 łyżeczka ziołowego pieprzu
5 roztrzepanych jajek
3 1/2 kubka mąki tortowej
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na jarzynówce.
Wsypać sól, zamieszać i odstawić .
W tym czasie obrać cebulę i drobno pokroić.
Posiekać czosnek .
Zetrzeć ser.
Posiekać natkę pietruszki.
Cukinię wykładać partiami na sitko , wyciskać i przekładać do glębokiego naczynia ( ja przełóżyłam do garnka). Wyjdą 4 kubki cukinii.
Dodać cebulę, czosnek, zioła i pieprz.
Wymieszać i dodać roztrepane jajka, wymieszać.
Dodać olej i też wymieszać.
Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Dodać ser i ostatni raz wymieszać.
Masę wyłóżyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.
Smacznego.
Nadesłane przez: Dunia dnia 03-08-2015 21:09
Tak bardzo cieszę się z plonów. W tym roku obrodziła cukinia. I zaczęliśmy ją zrywać. A ja zaczęłam przetwarzać.
Dzisiaj zrobiłam drugą partię salatki z cukinii w dwóch wersjach.
I wersja - sałatka w plasterkach.
II wersja - sałatka drobniejsza.
Obie są przepyszne.
Składniki na jedną partię z której wychodzi 5-6 słoiczków po dżemie.
3 średnie cukinie lub 5-6 małych.
3 cebule
3 średnie marchewki
4 x po 1/2 kolorowej papryki . Czerwona, żólta, pomarańczowa i zielona.
1 średnia papryczka chili . Nie obawiajcie się nie będzie sałatka ostra.
4 łyżki drobnej soli morskiej
Nadesłane przez: Dunia dnia 15-05-2015 15:31
Już są...młode kalafiory. I mają taki wiosenny smak.
Dzisiaj zrobiłam panierowany kalafior, który wygląda jak grzybki i pysznie smakuje.