Autor zdjęcia/źródło:
Pixabay.com @ Sałatka na święta Bożego Narodzenia
Na świątecznym stole od lat króluje sałatka jarzynowa, która stała się już tradycyjną potrawą świąteczną. Jeśli jednak chcesz urozmaicić tę tradycyjną potrawę lub zaskoczyć bliskich sałatką zupełnie inną niż zwykle to mamy dla ciebie kilka propozycji.
W święta Bożego Narodzenia kultywujemy tradycję, ale mamy też czas i okazję na wypróbowanie czegoś nowego. W kuchni w tym czasie przygotowujemy tak dużo różnych potraw, że wśród nich znajdzie się miejsce zarówno dla klasycznych dań, jak i tych bardziej wyszukanych i niespotykanych. Sałatka na święta zawsze kojarzy nam się z sałatką jarzynową przygotowywaną z gotowanych warzyw. Jednak istnieje mnóstwo innych rodzajów sałatek, które z powodzeniem możemy podać na wigilijny i świąteczny stół.
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Składniki:
- 750 g małych ziemniaków sałatkowych
- 250 g filetów śledzia w oleju
- 4 średnie ogórki kiszone
- 4 łyżki kaparów w zalewie
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka musztardy typu Dijon
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach.
- Odlej, ostudź, pokrój na cząstki.
- Śledzie odsącz z oleju i pokrój w niewielkie kawałki.
- Ogórki pokrój w półplasterki, cebulę posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw na pół godziny do lodówki.
Kolorowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 czerwona papryka
- 3 jajka
- 3 ogórki korniszony
- zielona część kapusty pekińskiej
- majonez
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
- Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę.
- Korniszony również kroimy w kostkę.
- Zieloną część kapusty pekińskiej rwiemy na małe kawałki.
- Tuńczyka odsączamy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy z majonezem.
Sałatka jarzynowa
Sałatkę możesz wykonać z warzyw ugotowanych w wywarze czy rosole. Skład sałatki można dowolnie modyfikować. Zamiast groszku można dodać fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką. Przyprawy też mogą być różne, można ją doprawić np. słodką sproszkowaną papryką lub curry.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średni ziemniak (opcjonalnie)
- 1/2 niedużego selera
- 4 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 cebula lub nieduży por
- 2 jajka na twardo
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 czubate łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj.
- Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek.
- Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę (według uznania).
- Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Kolacja wigilijna - menu z TOP 12 tradycyjnych potraw!>>
Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!>>
Śledzie po kaszubsku – przepis PALCE LIZAĆ!>>
Lista świątecznych zakupów spożywczych DO DRUKU>>